Lucia Žitňanská je novou predsedníčkou klubu SDKÚ-DS

27.11.2012 Bratislava

Bratislava 27. novembra (TASR) - Novou predsedníčkou poslaneckého klubu SDKÚ-DS sa stala Lucia Žitňanská.

Rozhodli o tom na dnešnom rokovaní klubu poslanci SDKÚ-DS. Doterajšiemu predsedovi Ľudovítovi Kaníkovi poďakovali za jeho doterajšiu činnosť a prácu pri vedení klubu.

Informácie poskytol Slavomír Frešo z SDKÚ-DS.

"Tak rozhodol poslanecký klub, zvolili sme Luciu Žitňanskú," povedal novinárom Kaník s tým, že bližšie to komentovať nebude, lebo ide o vnútrostranícke záležitosti. "Stretlo sa staré s novým a momentálne to staré vyhralo," dodal.

P. FREŠO: Zvolenie L. Žitňanskej je snaha strany aj klubu o jednotnosť

Zvolenie Lucie Žitňanskej za predsedníčku poslaneckého klubu SDKÚ-DS je snaha strany aj klubu o jednotnosť. "Je to snaha byť jednotný, snaha ísť ďalej ako jedna strana, ktorá má rovnaké hodnoty, spoločné programové východiská a myslím si, že rovnako má byť jednotný aj poslanecký klub," povedal dnes v parlamente líder strany Pavol Frešo. Dodal, že Žitňanskú klub zvolil za šéfku jednohlasne.

Žitňanská vystriedala v kresle predsedníčky klubu Ľudovíta Kaníka. Ten po jej zvolení povedal, že sa "stretlo staré s novým a momentálne to staré vyhralo". Žitňanská si s ním mieni na obede vydiskutovať, kto je politicky starší. Nazdáva sa, že sa to podarí. "Myslím si, že to zvládneme a že každý nájde svoj priestor," poznamenala v parlamente.

Exministerka spravodlivosti sa rozhodla prijať kreslo predsedníčky klubu po tom, ako ju o to požiadali jej poslaneckí kolegovia. Priznala, že má naďalej kritické pohľady na SDKÚ-DS, ale napriek nim je ochotná ísť do prvej línie, "pokiaľ je SDKÚ-DS pripravená robiť otvorenú, veľmi razantnú opozičnú politiku a prinášať riešenia na súčasné vážne problémy".


J. BARÁNEK: Za výmenou v SDKÚ-DS môže byť vplyv M. Dzurindu

Za personálnou výmenou na poste šéfa poslaneckého klubu SDKÚ-DS môže byť expremiér a bývalý líder opozičnej strany Mikuláš Dzurinda. Myslí si to politológ Ján Baránek, podľa ktorého doterajší šéf klubu Ľudovít Kaník mohol byť skôr vnímaný ako "človek Pavla Freša", kým Luciu Žitňanskú, ktorá ho nahradila, by skôr zaradil do skupiny okolo Dzurindu.

"Dzurinda svojím vystúpením na programovej konferencii ako keby predznamenal svoju vlastnú revitalizáciu a toto môže byť pokračovaním toho. Hovoriť o aktívnom návrate Dzurindu je priskoro, skôr by som to vnímal ako prípravu na návrat," povedal Baránek.

Pokiaľ výmenu nebudú sprevádzať ďalšie konflikty v rámci strany, preferencie SDKÚ-DS by podľa neho ovplyvniť nemala. "Mám však obavu, že to nie je koniec a každý ďalší náznak nesúhlasu strane určite nepomôže. Tu spravil chybu Frešo, musí si tam vybudovať mocenskú pozíciu a zlikvidovať opozíciu v strane," doplnil politológ.

Sociológ Martin Slosiarik však vidí túto výmenu inak. Podľa neho sa nedá povedať, že by išlo o nejaké dosadenie "svojho človeka" zo strany Dzurindu. Motívom zmeny mohla byť podľa neho skôr snaha o personálnu stabilizáciu v rámci opozičnej strany.

"Je to snaha o akési skĺbenie dvoch názorových platforiem a zároveň posolstvo k voličom, že pani Žitňanská je stále pevnou súčasťou SDKÚ. V poslednom čase prebehli aj médiami informácie o tom, že by mohla odísť, povedzme k Danielovi Lipšicovi (NOVA), a toto môže byť jasným odkazom, že pani Žitňanská ostáva v SDKÚ," povedal Slosiarik.
 

Vyberte región